Passie en Plicht Erica Hyatt

Hybride kunstenaarschap

Uitgangspunt voor het project Passie & Plicht zijn de kunstenaars die in het leven van Arjen Snijder van betekenis zijn. Het gaat om contacten uit de tijd van ABK Minerva Groningen in de jaren ’70 of musici gerelateerd aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen in de periode 2000-2010. Of van recenter datum via een andere route.

Snijder: “Wat ik met dit project wil onderzoeken en registreren is hoe deze groep mensen in staat is om hun passie, hun gave, hun beroep als kunstenaar vorm te geven en tegelijk te moeten zorgen voor inkomen uit verkoop/opdracht of door naast hun beroepspraktijk ander betaald werk te verrichten. Ik wil met dit project onder de aandacht brengen hoe veel kunstenaars deze spagaat aannemen en gedwongen worden keuzes te maken.”

Erica Hyatt

Mijn eerste kennismaking met de Amerikaans Nederlandse kunstenaar Erica Hyatt is tijdens een groepsexpositie (oktober 2023) in Kunstruimte Het Langhuis in Zwolle. Haar inzending bestaat o.a. uit een portret van een jonge vrouw. Door een overschildering met een kleurig bloemmotief is het gezicht van de vrouw nog maar ten dele te zien. Een schilderij dat je bijblijft.

 

Een paar maanden later pakken we de draad weer op en bezoek ik Erica in haar Zwolse atelier Emmanuelshuizen. We bevinden ons op de zolder onder de houten kap tussen schilderijen in alle soorten en maten die aan balken en wanden zijn gehangen. Haar werk is figuratief en getuigt van liefde voor schilderkunst in de traditie van de oude meesters. Mijn favoriete stuk uit Het Langhuis plaatst ze voor de gelegenheid op een ezel. Het lijstwerk is in de vorm van een tabernakel en vormt voor Hyatt een wezenlijk onderdeel van het totale kunstwerk. Er is koffie en speculaas en hebben we al snel een buitengewoon gesprek.
 

Dat wat moet

Erica Hyatt vertelt over haar jeugd in de Verenigde Staten. Haar ouders stimuleren haar een goede opleiding te kiezen met zicht op een baan. Een kunstvakopleiding blijft daardoor uit zicht. Ze studeert Psychology, English, Statistics and Biology at Randolph-Macon in de staat Virginia. Enkele jaren later behaalt ze aan de New York University een master in Industrial Organizational Psychology. In vrijgespeelde uren bezoekt facultatief teken- en schilderlessen. Na afstuderen verdient ze jaren de kost als effectenhandelaar in Wallstreet.

 

Nederland

Een kleine tien jaar geleden komt Hyatt in contact met de Britse portretschilder Nicolas Beer en kiest dan volledig voor het kunstenaarschap. In 2013 vestigt ze zich in het Nederlandse Zwolle en huurt daar een atelier om te werken, te studeren en les te geven. Ze werkt in opdracht, verkoopt aan verzamelaars, exposeert met regelmaat en organiseert en initieert kunstevenementen.

 

Doorheen kijken

Ten tijde van onze ontmoeting is Erica Hyatt promovenda aan de Rijksuniversiteit van Leiden en onderzoekt abnormale percepties van wat iemand waarneemt (Alice in Wonderland Syndroom). Ik probeer te begrijpen hoe de psycholoog van toen de kunstenaar die ze nu is inspireert en betekenis geeft. Want de portretten die ze maakt laten meer zien dat wat het oog waarneemt. In de voetsporen van al die kunstenaars die zochten naar meer dan de stoffelijke verschijning werkt Erica Hyatt aan portretten waar je doorheen kunt kijken.

 

Meer over Erica Hyatt www.ericahyatt.com

Erica Hyatt in haar atelier

De atelierzolder in de Emmanuelshuizen van de Zwolse kunstenaar Erica Hyatt