Blog


2024

Keramist en fotograaf Hettie Eleonora Koning in haar atelier in Zwolle-Zuid.

Passie & Plicht met Hettie Eleonora Koning

2 april 2024 Update op 20 april 2024 Categorie Passie & Plicht

Uitgangspunt voor het project “Passie & Plicht” zijn de kunstenaars die in mijn leven van betekenis zijn. Het gaat om contacten uit de tijd van ABK Minerva Groningen in de jaren ’70 of musici gerelateerd aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen in de periode 2000-2010. Of van recenter datum via een andere route.

Wat ik met dit project wil onderzoeken en registreren is hoe deze groep mensen in staat is om hun passie, hun gave, hun beroep als kunstenaar vorm te geven en tegelijk te moeten zorgen voor inkomen uit verkoop / opdracht of door naast hun beroepspraktijk ander betaald werk te verrichten. Ik wil met dit project onder de aandacht brengen hoe veel kunstenaars deze spagaat aannemen en gedwongen worden keuzes te maken.

 

Hettie Eleonora Koning

Keramist en fotograaf Hettie Eleonora Koning ontmoet ik voor het eerst tijdens een expositie op de zolder van Het Langhuis in Zwolle. Ze heeft er een verzameling vazen en objecten uitgestald. De voorwerpen zijn eenvoudig van vorm, fraai van kleur van zacht wit, roodbruin tot natuurlijk groen. De keramiek is gelaagd en intiem. Je wilt het aanraken, omkeren en naar binnen kijken. Ander werk van Koning hangt aan de muur. Het zijn kleurige fotowerken van o.a. de verlaten IJsselcentrale in Harculo of een collage van vissersboten zodanig doorwerkt dat er een nieuw beeld ontstaat.

 

Een half jaar later krijgt onze kennismaking een vervolg. Ik ontmoet Hettie thuis in haar woning in Zwolle-Zuid. Er wordt die ochtend koffie en thee geserveerd in mokken die ze zelf heeft gemaakt. Hettie vertelt over haar jeugd in Holten en Epe, haar studie rechten in Maastricht en Warwick (UK) en beschrijft haar carrière als jurist bij een aantal rechtbanken in Nederland. ‘Het was beslist geen plicht hoor, ik heb het met heel veel plezier gedaan en vond het belangrijk bij te dragen aan een goed functionerende rechterlijke macht.’

 

Ze vertelt met enthousiasme dat ze haar hele leven de dingen heeft kunnen doen waar ze plezier aan beleeft. In dat licht bezien is de beweging om te stoppen met haar baan en zich full time als kunstenaar te vestigen, goed te begrijpen. We hebben die ochtend veel te bespreken want we blijken allebei een deel van ons leven in de kop van Drenthe te hebben gewoond. Maar ook gaat het over muziek, Deens design, stad en platteland, kinderen en het leven in het algemeen.

Rond het middaguur is het tijd om te vertrekken. Ik word door een stralende vrouw uitgezwaaid en weet dat we elkaar zeker nog eens zullen spreken.

 

Dat wat mag

Het woord plicht heeft voor kunstenaar Hettie Eleonora Koning niet of nauwelijks betekenis. Ze leeft en werkt eerder vanuit passie. Tijdens haar werk als jurist heeft ze inhoud kunnen geven aan wat er voor haar toe deed. Met passie en plezier. Als keramist fotograaf maakt ze wat ze zelf mooi vindt in de overtuiging dat dat wordt herkend en kan worden gedeeld.

 

https://dewittetuijn.exto.nl

Gesprek laden