Blog


2024

Passie & Plicht met Rudi en Christi Seidel

27 februari 2024 Update op 8 mei 2024 Categorie Passie & Plicht

Uitgangspunt voor het project “Passie & Plicht” zijn de kunstenaars die in mijn leven van betekenis zijn. Het gaat om contacten uit de tijd van ABK Minerva Groningen in de jaren ’70 of musici gerelateerd aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen in de periode 2000-2010. Of van recenter datum via een andere route.

Wat ik met dit project wil onderzoeken en registreren is hoe deze groep mensen in staat is om hun passie, hun gave, hun beroep als kunstenaar vorm te geven en tegelijk te moeten zorgen voor inkomen uit verkoop / opdracht of door naast hun beroepspraktijk ander betaald werk te verrichten. Ik wil met dit project onder de aandacht brengen hoe veel kunstenaars deze spagaat aannemen en gedwongen worden keuzes te maken.

 

Rudi Seidel

Het is lunchtijd wanneer ik in Loon arriveer. De  vrouw des huizes Christi Seidel heeft soep gemaakt. De huiskamer waar we zitten ademt in alles wat kunstenaar Rudi Seidel was en maakte. De muren hangen vol met ingelijst werk. De houten vormen waarmee Rudi zijn kleurenhoutsnedes maakte (bois perdu) zijn bewaard en uitgestald. Ertussen veel spiegels die de kamer groter doen lijken. Christi beschrijft dat ze het fijn vindt om door de spiegels meer te zien. Ze doet ook voor hoe haar man de teksten die hij in spiegelbeeld in de drukvorm sneed, met behulp van een spiegel controleerde.

Seidel was een man van principes, pacifist van het eerste uur en begaan met het lot van anderen. De serie demonstratieaffiches (± 1980) getuigen van zijn politiek engagement. Het is hem niet altijd in dank afgenomen. 

 

Christi wijst mij de trap naar boven naar het werkkamertje van Rudi. Ik vind er zijn ezel, schort, paletten met verf en natuurlijk inktrollers plus een handvol gutsen. Vanuit zijn stoel door het raam heb je zicht op de saksische boerderijen die karakterestiek zijn voor het dorp. Ik maak een foto van wat spullen en de lege stoel. 

 

Eenmaal beneden schiet ik nog wat foto’s van Christi. “Huilen maakt je lelijk” zegt ze en met veel gevoel voor humor lachen we er samen om. “Tranen komen makkelijk maar het gaat iedere dag beter”. Ik neem bewogen afscheid van deze bijzondere vrouw.

 

Dat wat moet

Rudi Seidel werkte vrij en in opdracht. Hij verkocht zijn werk aan verzamelaars en bedrijven en maakte een aantal jaren gebruik van de Beeldende Kunstenaars Regeling. Daarnaast is werk van hem aangekocht door organisaties zoals het Centrum Beeldende Kunst Drenthe en het Drents Museum. Voor Rudi en zijn vrouw Christi ging de kunst van het leven over vrijheid  en in staat zijn te doen wat je hart je ingeeft.

 

Rudi Seidel overleed op 26 juli 2022.
Christi Seidel overleed op 9 maart 2023, drie weken na mijn ontmoeting.

 

Meer foto's vind je hier

Gesprek laden